Pozitívne účinky na zdravie
Vedci z Bostonskej univerzity pod vedením dr. Blumberga zistili, že horká čokoláda znižuje krvný tlak u ľudí s hypertenziou. Čokoláda obsahuje flavonoidy (antioxidačné látky), ktoré pomáhajú hladkému fungovaniu ciev a pravdepodobne tak znižujú riziko srdečných ochorení. Na druhej strane čokoláda obsahuje veľa tukov a cukrov, čo môže pri väčšom množstve pôsobiť na ľudský organizmus nepriaznivo.Horká čokoláda dokáže zlepšiť elastickosť ciev u fajčiarov – to tvrdia švajčiarski vedci pod vedením dr. Cortiho. Sledovali skupinu fajčiarov, ktorí jedli denne horkú čokoládu so 74 % obsahom kakaa. Vedci zistili, že u tejto skupiny fajčiarov sa zlepšila elasticita ciev horných končatín a tak isto stav krvných doštičiek.
Ďalší poznatok je z Missourskej univerzity v USA: podľa dr. Hemmelgama je na čokoláde v Amerike závislých 40 % žien a 15 % mužov. Jedenie čokolády v nadmerných množstvách môže skutočne viesť až k závislosti.
Upokojí nervy
Jej zloženie podporuje pozitívne myslenie - kakao totiž obsahuje tryptofan, ktorý zvyšuje hladinu hormónu dobrej nálady - serotonínu. Je dobré mať kúsok čokolády v špajze najmä počas sychravých dní, kedy nám nedostatok slnka môže rýchlo zmeniť náladu a zimný vietor priviať smutné až depresívne myšlienky. Vtedy je ideálnym spoločníkom najmä ako tmavá horúca pochúťka so šľahačkou.
Skvelá na sústredenie
Čokoláda je aj zdrojom horčíka, ktorý priaznivo pôsobí na funkcie mozgu. Výskum Nottinghamskej univerzity zároveň potvrdil, že vďaka pitiu hutnej tmavej čokolády môžete povzbudiť prekrvenie mozgu a tým aj jeho činnosť. V priebehu dvoch až troch hodín po vypití nápoja boli vďaka pôsobeniu flavonoidov kľúčové časti mozgu výrazne prekrvenejšie a ľudia vďaka tomu dosahovali lepšie výsledky čo sa týka sústredenia a plnenia rôznych úloh.
Ochráni úsmev
Americký zubár Vincent J. Paolino trvá na tom, že čokoláda dokonca chráni naše zuby pred zubným kazom. Ako zdôvodnenie slúži jej obsah fluóru a tanínu. Samozrejme, že v tomto prípade teba siahnuť po viacpercentných čokoládach, ktoré obsahujú menej cukru.
Zabrzdí krvný tlak
Vedci, ktorí dokazovali túto teóriu v praxi tvrdia, že možno aj preto prekonávajú infarkt viac muži ako ženy. Muži sú všeobecne viac odolní voči sladkému pokušeniu. A tak ich srdce a cievy zostávajú ukrátené o antioxidanty z čokolády, ktoré chránia náš krvný obeh. Podľa výskumu Univerzity Johna Hopkinsa dokonca pravidelná konzumácia niekoľkých kociek tmavej čokolády denne dokáže znížiť riziko infarktu až o 50 percent.
Balzam pre ženy
Čokoláda je prospešná aj pre tehotné ženy. Podľa výskumu, ktorý prebiehal vo Fínsku, totiž dámy, ktoré počas tehotenstva jedli čokoládu, mali šťastnejšie bábätká. Čokoláda je však skvelým variantom liekov aj pri predmenštruačnom syndróme. Svalové napätie, či hormonálne výkyvy dokáže upokojiť lepšie ako tablety, len si na nej treba včas pochutnať. Nehovoriac o podráždenosti, ktorú spomínané dni so sebou často prinášajú – na tú naozaj nič iné nezaberá lepšie, ako rozpúšťajúca sa kocka lahodnej pochúťky na jazyku. Páni, tak už viete, čím máte svoju milovanú z času na čas prekvapiť?