História vzniku čokolády 

,,Aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji, “ to hovorí stará indiánska legenda. Aztékovia verili, že kakaovník je vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti. Základom čokolády je kakao, ktoré sa získava z bôbov tropického stromu kakaovníka (v gréčtine Theobroma Cacao - božský pokrm). Veľké kakaové plantáže sa nachádzajú v okolí rovníka v západnej Afrike, ale najkvalitnejšie kakaové bôby rastú na stromoch v strednej a južnej Amerike.
Kakao je vo svojej prirodzenej podobe silnej horkej chuti. Aztécki indiáni nepoznali cukor a tak na vylepšenie chuti čokoládového nápoja používali ako náhradu rôzne druhy korenia (chilli, vanilka, alebo klinčeky).

Slovo čokoláda pochádza z aztéckeho výrazu xocolatl, čo znamená v preklade horká voda. Aztéci ju vyrábali z kakaovníkových semien s pridaním rôznych korenín. Aby bola pitná, pridávali do nej škoricu, čili, klinčeky a kukuričnú múku ako emulgátor. Prečo? Lebo objavili zázračné účinky čokolády!

Čokoláda bola posvätným nápojom. Slúžila ako osvedčené afrodiziakum i liek. (Keby len aztéci tušili, že za pár storočí sa stane z posvätného nápoja taká maškrta :)))

Horké semená kakaovníka tvoria základ čokolády.  Určite nie náhodou dal Linné kakaovníku názov Theobroma cacao. Slovo theobroma znamená "božský nápoj". Zvláštny poetický názov v suchom vedeckom názvosloví, však?

Linného asi ovplyvnila dôležitá úloha, ktorú malo kakao v aztéckych rituáloch, ale aj veľký zoznam minerálnych látok, ktoré táto plodina obsahuje. A určite aj jej povzbudzujúce afrodiziatické účinky.

 

Čokoláda dobýja svet

História čokolády sa v Európe začala písať od 15. storočia, kedy španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz priviezol znalosti o výrobe horúceho povzbudzujúceho nápoja ,,xocolatl“, čo v indiánskom jazyku znamená ovocie a voda. Pri dobývaní Mexika Cortézovi zachutila čokoláda vyšľahaná do lahodnej peny, ktorá sa podávala na slávnosti pri stretnutí s vládcom Aztékov - Montezumom. Kakaové bôby boli veľmi vzácne a preto z nich vyrobený čokoládový nápoj mohli piť iba panovníci. Pôvodná receptúra prípravy tohto nápoja spočívala v rozomletí plodov zeleného kakaovníka, následným zahustením kukuričnou múkou a dochutením vanilkou a chilli korením. 

Čokoláda sa stala v Európe veľmi ceneným nápojom dodávajúcim energiu a pôsobiacim ako afrodiziakum. V 16. storočí čokoláda preniká do Francúzska a stúpa na svojej popularite. Najskôr sa pila ako horký nápoj v bohatších vrstvách spoločnosti (králi, šľachtici, mešťanské salóny).

V r. 1876 švajčiar Daniel Peter prichádza s nápadom pridať do čokolády mlieko s cukrom a tak sa rodí prvá mliečna čokoláda. Ako najobľúbenejšia cukrovinka sa čokoláda stala o štyri roky neskôr vďaka švajčiarovi R. Lindtnovi, ktorý vynašiel konšovací (miešací) stroj.

Tabuľková čokoláda, ako ju poznáme v dnešnej dobe, vznikla začiatkom 19. storočia vďaka holanďanovi C. Houtenovi, ktorý vynašiel prvý lis na oddeľovanie kakaového masla od kakaa. Počas druhej svetovej vojny bola čokoláda denným prídelom pre vojakov ako zdroj energie.

Čokoládová horúčka nastala v USA koncom 20. storočia a naďalej pokračuje, napr. na sv. Valentína americkí milovníci čokolády dokážu spolu minúť až 1,3 miliardy dolárov.